tysdag 16. januar 2007

Svartedauen - Kjæm igjen...bærre på jævel (PIF 02)


Svartedauen var ett av de første pønkebandene som oppsto i Salten i Nordland. Nærmere bestemt i Saltdalen bestemte Per Solvang seg for å fremføre egne pønk epos da en "Rock mot rasisme" turne skulle stoppe på Rognan 13 september 1979. På denne turneen spilte Trondheimsbandene Belsen Boys og Johnny Yen bang.

Mer om Svartedauens utrolige historie finner man her. I 2001 bestemte Requiem Productions seg for å samle de opptakene som fantes for å gi ut de beste versjonene av hver låt, etter mal av Ebba grön boksen. I likhet med den boksen skulle utgivelsen inneholde et hefte med det meste av informasjon.

Nå viste det seg at det fantes færre opptak av Svartedauen enn man hadde håpt. Så etter en intensiv innsamlingsperiode med krysskontrollering av opptakene kokte det ned til de 23 sporene med musikk som kom på selve utgivelsen. Siden det var litt plass til overs ble et intervju med Per Solvang inkludert som bonus materiale. Vedlagt første opplaget av CD-Ren "Kjæm igjen" på 50 nummererte eksemplarer var det en unik 1” badge og et hefte. I heftet var det meste av avis og fanzine utklipp om Svartedauen tatt med. I tillegg diskografi og nye upubliserte bilder og historien om Svartedauen av Per Solvang slik den hadde blitt presentert i bygdeboken for Saltdal noen år tidligere. Andre opplaget kom uten badge og hefte og ble solgt i ca 20 ex og tittelen hadde blitt utvidet til "kjæm igjen...bærre på jævel"

Siden det har vært noen forespørsler etter Svartedauen utgivelsen i det siste blir den lagt ut i sin helhet her. Gjør oppmerksom på at lydkvaliteten ikke er den aller beste, men den er restaurert så godt som det lot seg gjøre i Cito lydstudio ved lydtekniker Lars Nicolaysen.

Hvis noen har lydopptak (uansett kvalitet, innhold eller annet) som ikke er representert på denne utgivelsen er både Per Solvang og undertegnede svært interessert i å få kopi av disse. Vennligst ta kontakt.
SVARTEDAUEN - Kjæm igjen...(Requiem Productions REQ 052) CD-R 2002 og SVARTEDAUEN - Kjæm igjen...Bærre på jævel (Requiem Productions REQ 052B) CD-R 2002


Låtene er som følger:
1 Bærre på jævel (Per Solvang tekst og musikk)
2 Svartedauen (Per Solvang tekst og musikk)
3 Hærverk (Guttorm Helgesen tekst og Per Solvang musikk)
4 14 år (Per Solvang tekst og musikk)
5 Bærre på jævel (Per Solvang tekst og musikk)
6 I Wanna Be Your Dog (Iggy Pop tekst og musikk)
7 Svartedauen (Per Solvang tekst og musikk)
8 Julesang (Per Solvang tekst og musikk)
9 Telefonterrorist/14 år (Per Solvang tekst og musikk)/(Per Solvang tekst og musikk)
10 Grakall (Per Solvang tekst og musikk)
11 Solskinnsvise (dedikert til The Disco People og Dag Pedersen) (Jan Kåre Breivik tekst og musikk)
12 Jesus, Jesus (Per Solvang tekst og musikk)
13 Perverse tendenser (Per Solvang tekst og musikk)
14 Produkt av 70 åra (Gene Dalby tekst og Hærverk musikk)
15 Bærre på jævel (Per Solvang tekst og musikk)
16 Skigard (Jan Kåre Breivik/Guttorm Helgesen tekst og Stanley Jacobsen musikk)
17 Bare røyk (Per Solvang tekst og musikk)
18 Hærverk (Guttorm Helgesen tekst og Per Solvang musikk)
19 Fortrock (Edge tekst og musikk)
20 E veit da faen æ (Wannskrækk tekst og musikk)
21 Marching Men (Midge Ure tekst og musikk)
22 Up Against the Wall (Tom Robinson/Butterfield tekst og musikk)
23 Toilet Love (Jane County tekst og musikk)
24 Per Solvang - “En bygdepønkers død” (intervju)

Last ned hele albumet fra Internet Archive eller Mediafire
Eller låt for låt her.

Tilleggs informasjon til låtene;

1 Første versjon, ”unplugged” på Junkerdal turistsenter, våren 1979 med Per Solvang (gitar/sang) og Jon Anders Pettersen (oppmuntrende tilrop). Opptaket er senere beskadiget ved kopiering.
2-6 Høsten 1980 i øvingslokalet på Rognan ungdomsklubb på en Tandberg spolebånd opptaker og to mikrofoner. Ny versjon av Bærre på jævel.
7-23 Innspilt 15-16 desember 1980 i øvingslokalet på Saltdal videregående skole. Opptakene ble gjort på samme Tandberg spolebånd opptaker, med to mikrofoner, som 2-6. Takk til Svein Jansen og Andrè Kristoffersen for diverse teknisk bistand under opptakene. 7-23 kopiert i 4 eksemplarer som ”Primitiv og elendig”. Den utgivelsen ble gitt vekk som julegaver jula 1980. (7-13 sannsynlig 15 desember og 14-23 sannsynlig 16 desember. )
10 Senere kjent som ”Rognan håndballag” med Bodø bandet Rognan håndballag. De hadde ny intro og rearrangert låta. Denne versjonen finnes dokumentert på samleren Null problem (B.Rock/Gakk) mc 82 og gjenutgitt på CD i 2000 av Snack Ohm Tapes.
15 i den ”sensurerte” tekst utgaven. Denne versjonen ble også titulert som ”Kirkegårdsvandal” ved noen anledninger.
24 Intervju i NRK P2 sitt program WOK engang i juni 1998 av Anne Cathrine Myrtveit.

Svartedauen var på låt 2-23; Aage Asphaug (trommer) Jan Kåre Breivik (gitar/kor) Erik Fastvold (gitar/kor) Merethe Sollund (bass) og Per Solvang (vokal)

Mastering og lydrestaurering er utført av Lars Nicolaysen/Cito lydstudio.

DISKOGRAFI;
1) Svartedauen (Per Solvang) MC utgitt i 4 eksemplarer og gitt vekk julen 1981.


2) ”Bærre på jævel” på samleren Song of No(r)way (Den onde sirkel DOS 1983002t) mc med vedleggsark 83


3) “Bærre på jævel” på samleren Tiddelibom (Bodø rockeklubb BRKCD 9402) 3xcd i eske med hefte 94.


4) “Bærre på jævel” på samleren Null problem - NORDNORSK PØNKROCK 1980-83 (Snack Ohm Tapes S.O.T.-02) CD 2004


Takk til; Svartedauen og Per Solvang (for hjelpsomhet, entusiasme og ikke minst god musikk), Lars Nicolaysen (for lydrestaurering) og Jan Martin Jensen (for foto av Svartedauen på Fram kino i Bodø.)

ENGLISH!!!

Svartedauen was a punk band from Saltdal (just north of the arctic circle) that was started in 1979. For more info on the tracks etc look here.

You can download the complete recordings of this band from Internet Archive or Mediafire

Or track by track here.


Av Tore Stemland

2 kommentarer:

Anonym sa...

Utrolig morsomt å søke på "Svartedauen", så kommer dette opp=)

Eirik sa...

Fra min ungdom mener jeg å huske at Svartedauen opptrådde på halv-7(?) med låten "Svartedauen". Mener de spilte i paviljongen(?) i parken bak domkirka i Bodø. Programleder virka lettere shell-shocked å kunne bare kommentere at det var det hardeste han noen gang hadde hørt. :-D